Victoriahof

Het rijks-monumentale schoolgebouw van Kropholler inspireerde me direct. In juni 2020 ben ik aan de slag gegaan met dit bijzondere project. De opgave was stevig. Een herontwikkeling van schoolgebouw naar woningen, maar….. met respect voor de architectuur van Kropholler. Als architect ga je dan direct studeren op de stijlkenmerken die zo belangrijk zijn. Het eenlaagse schoolgebouw bestaat uit een ensemble gebouwen rondom het schoolplein. Een prominente centrale entree, links en rechts een lange gang met klaslokalen. Veel van de oorspronkelijke architectuur is nog steeds aanwezig. Hoe kun je deze karakteristieke opbouw nu gebruiken om er 3 laagse grondgebonden woningen in te ontwerpen, met eigen voordeur. Dit vraagt structurele aanpassingen en daarmee een enorme uitdaging. De enorme kelder, met een lager gelegen ‘achtertuin bleek een enorme kans. Door de achterliggende tuin wat verder uit te graven bleek het mogelijk om de gehele kelder in te zetten. Daarmee voorziet de doornede in principe in 3 bouwlagen. Verblijven en slapen in de kelder met daglicht via een deels glazen vloer en te openen achtergevel. De begane grond als woon- eetkamer, direct ontsloten vanaf het schoolplein. Daar hebben we per woning 1 kozijn opgeofferd als entreedeur. Daarnaast is ook de kapverdieping grotendeels heringericht als slaapverdieping. De klassieke gangindeling maakt een moderne loft-achtige plattegrond mogelijk met een voor- en achterkamer. De gangwand, met prachtige kozijnen, schoon metselwerk, kastjes onder de gangramen en dergelijke hebben we opnieuw in kunnen zetten als verbindend element in de woning. Een moderne keuken maakt de verbinding aan met de oorspronkelijke klaslokaal-kastjes. Daarmee komt de keuken geheel centraal te liggen. De karakteristieke portaalwerking in de gangen is per woning een keer gehandhaafd. Deze zal altijd refereren naar de oude gang. Zelfs de keramische tegels op de vloer van de gang blijven in de nieuwe keuken aanwezig. Ze zijn ook als monumentaal benoemd! Ik ben er van overtuigd dat de eenvoudige transformatie van de klaslokalen, tezamen met de bijzondere bestaande detaillering een prachtige sfeervolle leefruimte zal opleveren. Buiten het bouwwerk zelf, speelt de samenhang van de gebouwen een belangrijke rol. Als architect heb ik me sterk gemaakt om het intieme schoolplein in te zetten als collectieve ruimte en daarmee de samenhang tussen de bestaande en nieuwe onderdelen te kunnen versterken. Een smalle toegang met een breedte van circa 5,5 meter geeft toegang tot een verscholen Victoriahof. Kijk! Dat is nog eens een entree. De verschillende fasen van het schoolcomplex vormen een omarmende beweging om het plein heen. Natuurlijk is het noodzakelijk om er met de auto goed te kunnen komen. Maar, de auto is er te gast in het groene hof. Om die reden hebben we ervoor gekozen de doorlopende weg te knippen door een strakke, terughoudende half-verharding. De tuinen kunnen gerealiseerd worden met halfhoge beukenhagen van circa 80 cm waardoor het groene hof uiterst ingetogen en sfeervol de compositie van gebouwen met elkaar verbindt. Van gevel tot gevel. Het groene hof draagt bij aan de ambitie de samenhang te versterken. Om het Victoriahof compleet te maken worden twee vrijstaande woningen ontworpen die middels een modern vormgegeven “poort” zijn verbonden. De materialisering, de maatvoering en poort zijn een knipoog naar de architectuur van de school. De woningen vormen een belangrijk onderdeel van het groene hof en houden in massa rekening met naastliggende bebouwing. De architectuur van deze woningen is ingetogen modern, maar met veel ambachtelijke details. Een tijdloos ontwerp dat in het ensemble van meerwaarde zal zijn. Herontwikkel ing tot Vi ctor iahof Archi tect : Mi chael A.H.A. Bol – Buro Kade ‘ s-Her togenbosch 12

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=