-0-
-1- PAROCHIEWIJZER PASEN 2025 Jaargang 13, nummer 1 Pasen! – van de redactie 2 Als een feniks uit de as – inleiding namens het pastorale team 2 Familiepastoraat 5 Alles loopt weer op rolletjes in de Sint-Jan Evangelist! 6 We hebben nog vacatures voor vrijwilligers! 8 Avondwakekoor: afscheid en toekomst 9 Parochiële begraafplaatsen: de mogelijkheden 10 RK Begraafplaats Drunen: wijziging beheer administratie 13 Ouderenreis St. Catharina Heusden 14 Bouw Clarakapel Drunen start binnenkort! 15 Stiltecentrum getooid met sierelement 15 Mariagedachte: Paaslicht 16 Een dag niet gelachen… 16 Vieringen rond de Goede Week en Pasen: Drunen 17 Elshout; Paascommunie; Uitvaart tijdens het Paastriduüm; in mei geen zondagsvieringen in Drunen 18 Heusden; Zorgcentrum Zandley Drunen; Chrismamis 19 Overzicht vieringen in de meimaand in Elshout 20 Colofon, tarieven 21-22
-2- PASEN! - van de redactie De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente: Pasen! Pasen, een lentefeest dat al eeuwenlang wereldwijd in allerlei varianten en met uiteenlopende gebruiken wordt gevierd. Geen wonder dat Google ontelbare berichten over Pasen laat zien: met de Intercity naar Pasen, recepten voor de meest exclusieve paasontbijten, spannende eierverf-cursussen, lekker-wegarrangementen en wat al niet meer. Je hoeft je met Pasen niet te vervelen: vrolijk Pasen, dat is de commerciële boodschap. Pasen is big business. En waarlijk, ook voor de Kerk is dat zo. Want voor ons, christenen, is Pasen het belangrijkste feest in het kerkelijk jaar. Het begin van nieuw leven en hoop op een nieuwe, onbekende toekomst, bevrijd van aardse beslommeringen ook al zetten die de wereld op zijn kop. Met een Amerikaanse president die als een Pontius Pilatus zijn volgelingen kiest en alle steun aan het armste deel van natie en de wereld wegsaneert. Met Pasen gedenken wij het opstaan van Jezus uit de dood. Door ziekte, tegenslag, ruzie of financiële zorgen kunnen mensen volledig afknappen door dagelijkse problemen. Pasen biedt een uniek perspectief en hoop voor iedereen. Op paaszondag vieren we dat na de Goede Week met het verraad, de martelingen en de kruisiging van Jezus de verrijzenis volgt. Wie dit erkent zal innerlijke kracht en moed vinden om persoonlijke problemen en lijden te overwinnen, dat er hoop is voor ieder individu en voor de wereld als geheel: VIER HET LEVEN. Namens de redactie wens ik iedereen een Zalig Pasen. Jan Brok Inleiding namens het pastorale team: Als een feniks uit de as Dierbare broeders en zusters in Christus, Ik wens jullie allemaal een vrolijk Pasen. Mogen de zegeningen van Pasen uw harten en huizen vullen! Het feest van Pasen brengt altijd licht te midden van duisternis, vreugde te midden van verdriet en hoop te midden van gebrokenheid. De in 1991 overleden katholieke aartsbisschop van Hartford, John Whealon, had een kankeroperatie ondergaan die resulteerde in een permanente colostoma toen hij deze zeer persoonlijke woorden schreef in een van zijn laatste paasboodschappen:
-3- "Ik ben nu lid van een gezelschap van mensen die geraakt zijn door kanker. Ons symbool is een feniks, een vogel uit de Egyptische mythologie. Rond het jaar achtduizend voor Christus leefde er een Griekse dichter genaamd Hesiodus. Hij dichtte over de feniks en vertelde ons dat de vogel, wanneer hij voelde dat zijn dood nabij was (elke 500 jaar), weg zou zijn gevlogen naar Fenicië, daar een nest gebouwd zou hebben van aromatisch hout en zichzelf uiteindelijk in brand gestoken zou hebben. Maar zodra de vogel door de vlammen verteerd werd, ontstond er een nieuwe feniks uit de as. De feniks symboliseert daardoor onsterfelijkheid, opstanding uit de dood en een leven na de dood. Het is de perfecte belichaming van de paasboodschap; Jezus gaf Zijn leven op en uit het graf werd Hij op de derde dag weer tot leven gewekt. Nieuw leven verrijst uit de as van de dood. Tijdens het paasfeest vieren we de overwinning van Christus op de dood, het geschenk van eeuwig leven voor allen die in Jezus geloven. Daarom was de feniks een van de eerst gebruikte symbolen van de verrezen Christus. In de feniks kunnen we ook de symboliek herkennen van ons eigen pad naar nieuw leven. Elke dag verrijzen we, net als de feniks, uit de as van de zonde en schuld en worden we door onze levende Heer en Verlosser verfrist en vernieuwd met Zijn vergeving en de verzekering dat Hij nog steeds van ons houdt en ons de kracht zal blijven geven die we nodig hebben." Hoewel de zieke aartsbisschop had kunnen leven in een somber graf van zelfmedelijden, hopeloze nederlagen en chronisch verdriet, opende zijn geloof in de verrezen Heer zijn ogen voor een nieuwe visie op het leven. Toch zullen veel mensen je vertellen dat "op basis van menselijke logica" de verrijzenis geen nut dient en daardoor moeilijk te geloven is. Er zijn voor ons echter tal van redenen om in de opstanding van Jezus te geloven: 1. Jezus getuigde zelf van zijn opstanding uit de dood [Marcus 8:31]. 2. Het graf was leeg op Paaszondag [Lucas 24:3]. En hoewel de bewakers beweerden dat de discipelen van Jezus het lichaam hadden gestolen [Mattheüs 28:13], wist elke verstandige Jood dat het voor de doodsbange discipelen van Jezus onmogelijk was om het lichaam van Jezus te stelen uit een graf dat werd bewaakt door een 16-koppig team van gewapende Romeinse soldaten.
-4- 3. Het aanvankelijke ongeloof van Jezus' eigen discipelen in zijn opstanding, ondanks zijn herhaalde verschijningen. Dit dient als een sterk bewijs van zijn opstanding. Het verklaart immers waarom de apostelen pas begonnen met het verkondigen van de opgestane Christus nadat ze op de Pinksterdag de zalving van de Heilige Geest hadden mogen ontvangen. 4. De transformatie van Jezus' discipelen zelf: de discipelen van Jezus veranderden van hopeloze en angstige mannen na de kruisiging [Lucas 24:21; Johannes 20:19] in zelfverzekerde en moedige getuigen van de opstanding nadat de Heilige Geest tot hen gekomen was [Handelingen 2:24; 3:15; 4:2]. 5. De joden en de Romeinen konden de opstanding van Jezus niet weerleggen door anderen Zijn dode lichaam te laten aanschouwen. 6. De apostelen en vroege christenen zouden het martelaarschap nooit aanvaard hebben wanneer ze niet zeker waren van de verrijzenis. Zouden mensen immers hun eerdere religieuze overtuigingen over verlossing opgeven? Hun carrière, huis en gezin verlaten, naar de uitein-den van de aarde gaan en een gruwelijke pijnlijke dood sterven? Wanneer dat allemaal slechts zou zijn om een leugen te beschermen? Hoewel ze werden onthoofd, aan leeuwen gevoerd, in olie gekookt, ondersteboven gekruisigd of levend verbrand, veranderde geen enkele van hen hun verhaal. In plaats daarvan zongen ze hymnen van vertrouwen en lofprijzing, wetende dat de Heer die de dood versloeg hen ook zou verwekken. 7. De ommezwaai van de apostel Paulus van het vervolgen van christenen tot de ijver van een apostel om het Goede Nieuws van Jezus te prediken in een groot deel van de heidense wereld, ondersteunt de waarheid van Jezus' verrijzenis [Galaten 1:11-17; Handelingen 9:1; Handelingen 9:24-25; Handelingen 26:15-18]. 8. Alleen al het bestaan van een bloeiende vroegchristelijke Kerk, die dapper drie eeuwen van vervolging onder ogen zag, ondersteunt de waarheid van de verrijzenis. 9. Zij die getuigen in het Nieuwe Testament dragen niet het stempel van gedupeerden of bedriegers. 10. De apostelen en de vroege christenen waren overtuigd van de verrijzenis van Jezus. “Hoe kunnen sommigen onder jullie zeggen dat er geen opstanding is? Als Christus niet is opgewekt, dan heeft wat wij prediken geen waarde; zo ook uw geloof; als Christus niet is opgewekt, dan heeft ook uw geloof geen waarde; Je leeft nog steeds in zonde." [1 Korintiërs 15:12-18]. Broeders en zusters, vanwege wat er aan dat kruis en in dat graf gebeurd is, zo'n 2000 jaar geleden, hebben we God de Vader goed mogen leren kennen, wandelen we dagelijks met Christus en worden we voor eeuwig geleid door de Heilige Geest. Dat is de waarheid, en wat een mooie waarheid is het.
-5- Moge de verrezen Heer een levende ervaring voor je zijn, die tot elk deel van je leven doordringt, je zegent, je versterkt, je inspireert, je leidt en je ondersteunt! Pastor Babu Familiepastoraat Afgelopen oktober zijn we in onze parochie gestart met het familiepastoraat die heeft als titel heeft meegekregen: SAMEN VER-WONDER-EN. Wat is het familiepastoraat, wat houdt het in en voor wie? Het familiepastoraat is een manier om ons geloof te vieren, onszelf te ontwikkelen als christen en onze geloofsgemeenschap precies dat te laten zijn wat het moet zijn: een actieve en bloeiende parochie van betrokken mensen rond Jezus Christus. Het is een dak waaronder vele activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen een plaatsje hebben: communie en vormsel van onze kinderen, verdere vorming en ontwikkeling van onze tieners, toerusting en ondersteuning van ouders bij de geloofsopvoeding thuis, verdieping van het geloof voor hen die daarnaar op zoek zijn. Bij het familiepastoraat wordt ook het ‘Zijn van een gemeenschap’ in hoofdletters geschreven. Dit betekent dat er naast leren, zingen, vieren en bidden ook tijd is voor samenzijn, elkaar nader leren kennen en samen kunnen genieten van een ‘natje en een droogje’. De bijeenkomsten Er zijn 8 bijeenkomsten per jaar, altijd op een zaterdag. Deze starten op zaterdagmiddag om 17.00 uur. Dan worden er groepjes gemaakt. De jongste groep bestaat uit kinderen uit groep 4 die worden voorbereid op de Eerste Heilige Communie, dan is er een groepje van kinderen uit groep 5 en 6 en de oudste kinderen uit groep 7/ 8 die zich voorbereiden op het Vormsel. En daarnaast is er ook een groep ouders, die ook aan de hand van thema’s wegwijs worden gemaakt in het geloof. De middag eindigt met een maaltijd en daarna om 19.00 uur de eucharistieviering in de kerk van Drunen. De bijeenkomsten zijn ongeveer iedere 4 weken en het eindigt op 15 juni 2025 met een sacramentsviering. Dat houdt in dat de kinderen die zich voorbereid hebben op de Eerste Heilige Communie dan de communie doen en de vormelingen worden die dag gevormd. Dat gaat nu in een gezamenlijke mis.
-6- Communie en vormsel 2026: mis het niet! Na de zomervakantie beginnen de voorbereidingen weer voor het volgende jaar. Maandag 8 september vindt er een informatieavond plaats waarop ouders worden bijgepraat over hoe het Familiepastoraat werkt; dan kunnen communicantjes en vormelingen voor 2026 worden aangemeld. Zaterdag 25 oktober is dan de eerste bijeenkomst van het nieuwe Familiepastoraat. De sacramentenviering is volgend jaar op zondag 14 juni 2026. Zit uw kind volgend jaar in groep 4 of groep 7/8 en wil hij of zij de Eerste Heilige Communie of het Vormsel doen? Vergeet dan niet om dit tijdig door te geven aan het parochiesecretariaat; u ontvangt dan een aanmeldingsformulier. Het is niet mogelijk om gedurende het voorbereidingstraject nog later in te stromen. Meer informatie? Mocht u naar aanleiding van dit artikel meer willen weten over het familiepastoraat, neem dan gerust contact op met het parochiesecretariaat. Een keertje deelnemen? Van harte welkom! Meld u zich dan even aan, ook bij het parochiesecretariaat. Marie Bernadette Stevens Alles loopt weer op rolletjes in de Sint-Jan Evangelist! Voor wie zich zorgen maakt over het verloop van de meimaand dit jaar in de Elshoutse kerk? Niet nodig, de koren, muziek én voorgangers voor (bijna) alle vieringen zijn ingepland. De werkgroep Mariabedevaart heeft inmiddels het karwei aan het kapelpark afgerond door oude bomen en beplanting langs de sloot achter de kapel te rooien en vier nieuwe elzenbomen te planten. ‘Onzen Dag’ op 31 mei is weer als vanouds. Rector Norbert Swagemakers van het Sint-Janscentrum in Den Bosch waar priesters, diakens en catechisten worden opgeleid, gaat voor in de plechtigheden die dag. Versieringen in en om de kerk en kapel, in de Mariakleuren blauw en wit blijven overeind via de werkgroep Mariabedevaart. Alleen het weer hebben de vrijwilligers van Elshout niet in de hand. Na het vertrek van koster Gerard Vermeer om gezondheidsredenen, die eigenlijk vrijwel alles in zijn eentje regelde en deed rond de kerk en de diensten, ontstond er wel een probleem. Dat werd begin dit jaar snel opgelost en al zijn taken zijn verdeeld over verschillende mensen. Zelfs de priesters en diaken werken mee. Veel handen maken het werk licht! Even wat feiten op een rijtje. Koster Jan Snijders overlijdt in 2021 en Gerard Vermeer blijft als enige over zowel als koster en acoliet. Jan Brok, die haast tegenover de kerk woont, werd begin 2024 al gevraagd om Gerard te ondersteunen voor enkele dagen in de week. Jan is begraafplaatsadministrateur, hij opent voortaan de kerk en het kerkhof en coördineert de gang van zaken rond de kerk.
-7- Verder waren er al drie parochianen gevraagd om Vermeer als acoliet te ondersteunen bij allerlei vieringen. Dat zijn Tini van Delft, Nico van Drunen en Piet Jonkers. Na het toch nog plotseling uitvallen van Gerard reageert ook Toon van den Hoven op een oproep in de Flitsen en meldt zich aan als vierde acoliet. Iedere Heilige Mis zijn er nu voortaan twee acolieten die de priester of diaken assisteren en wordt er gezongen door een van de twee koren die de Elshoutse kerk nog steeds rijk is: het gemengd koor en het dameskoor. Meer dan jammer is het overlijden afgelopen zomer van Wim Klerks, die de aansturende rol had bij de bouw van de kerststal in de Sint Jan. Vanuit de groep van kerststalbouwers die overeind blijft is met enkele nieuwe vrijwilligers een groep ontstaan die, naast het bouwen van de kerststal, ook klussen in en om het gebouw uitvoert. En dat blijkt geen overbodige luxe. Er was namelijk wat achterstallig onderhoud zoals lekkende kranen, niet goed werkende deursloten, verstopte afvoeren en verlichting die niet werkt. Ook is de opgang naar de zolders niet meer gevaarlijk donker en zijn deze opgeruimd. Wat er aan overtollig materiaal in kasten en laden lag is opgeruimd en zo is er overzicht ontstaan van wat bewaard moet worden en wat weg kan. De elektrische installaties zijn in kaart gebracht en de buitenverlichting vernieuwd. Verder zijn de vrijwilligers op de hoogte gebracht van hoe het een en ander werkt en dat is wel zo handig. Verder werden in de sacristie kleedjes en doekjes te over aangetroffen uit de gesloten kerken, waar een deel van versleten was en weg kon. Allemaal ballast waar je niets of nauwelijks meer wat aan hebt. Verder is de groep van ‘kerkwerkdames’ dankzij Anne-Marie Rombouts met één groep uitgebreid. Zelf doet ze er ook aan mee. Ook is de bloemsier’groep’ uitgebreid van één naar twee personen. Mien Jonkers kwam ongelukkig ten val en was een tijd uit de roulatie. De vrouw van Jan Brok, Jeanne, nam haar taak over totdat Mien weer was hersteld. Nu doen ze het werk samen. V.l.n.r.: Mien Jonkers, pastor Babu, Jeanne Brok
-8- Op deze manier is het wegvallen van enkele steunpilaren in Elshout door inzet van bestaande en nieuwe vrijwilligers tot tevredenheid opgelost. De dagelijkse gang van zaken rond kerk en kerkhof regelen Jan Brok en Piet Jonkers. Daarnaast zijn de bestaande vrijwilligers heel belangrijk gebleven zoals de werkgroep Mariabedevaart en de Onze Lieve Vrouwe Schuts voor de meimaand en Onzen Dag. Maar ook alle anderen, zoals alle vrijwilligers van het kerkhof (o.a. de schoffelploeg), de kerkwerksters, schoonmaak Mariahuys, het wassen van kleding en attributen, de lectoren en collectanten en natuurlijk onze verzorgster van de Mariakapel, Diny Schoenmakers. Het is al dikwijls geschreven: waar een klein dorp groot in kan zijn! Dat is d’n Elshout. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Dankzij alle vrijwilligers loopt alles op rolletjes en dat is toch het mooiste wat er is! Jan van Engelen En nu we het er tóch over hebben… We hebben nog ‘vacatures’ voor vrijwilligers! Onze parochie telt maar liefst 380 (!) vrijwilligers in de meest uiteenlopende werkvelden: van acolieten tot zieken-bezoekers… vele toegewijde en voor de parochie onmisbare krachten. En daar zijn we, zoals blijkt uit het vorige artikel, ontzettend blij mee. Er zijn echter nog een paar posities die we graag zo spoedig mogelijk zouden willen invullen. Voor alle vacatures geldt, dat u natuurlijk door de huidige vrijwilligers goed wordt ingewerkt. Koster voor Zorgcentrum Zandley, Drunen (ca. 2 uur per week) In dit woonzorgcentrum vindt elke woensdag om 14.30 uur een viering plaats; veelal een eucharistieviering, en bij gelegenheid een woord- en communieviering. Er is vraag naar iemand (m/v) die op woensdagen van ca. 13.30 – 15.30 uur kan helpen met het voorbereiden van deze goedbezochte vieringen door de liturgische benodigdheden daarvoor klaar te zetten en weer op te ruimen. Koster voor Zorgcentrum St. Antonius, Heusden (ca. 1,5 uur per twee weken) Hier wordt elke zaterdag om 16.45 een viering verzorgd. We zoeken versterking voor het huidige kosterteam, zodat iedereen 1 à 2 keer per maand aan de beurt komt. Ook hier gaat het over het klaarzetten en opruimen van de liturgische benodigdheden. Als je wilt mag je ook, als lector, de eerste en tweede lezing voorlezen.
-9- Groepsleiders voor het Familiepastoraat (ca. 4 uur per maand) Voor de bijeenkomsten van het Familiepastoraat (zie het artikel op bladzijde 5) zoeken we begeleiders voor de verschillende deelgroepen. Heb je affiniteit met kinderen in de basisschoolleeftijd en maak je graag deel uit van ons enthousiaste team? Meld je aan! Behalve de viering één keer per maand van 17.00 – 20.00 uur zien we je graag eenmaal per twee maanden (’s avonds) bij het teamoverleg, wat meestal anderhalf uur duurt. Bent u, of kent u iemand die ons kan en wil helpen in één (of meer) van de volgende functies? Laat het ons (via het parochiesecretariaat) even horen alstublieft! Team Pastorie Drunen Avondwakekoor: afscheid en toekomst… Sinds 1987 is het Avondwakekoor actief in de parochie. Het koor begon in de Th.J. Rijkenschool in Elshout. In Drunen is er destijds ook een avondwakekoor geweest wat later door de parochiefusie is samengegaan met Elshout. De nieuwe naam was de laatste jaren dan ook: Avondwakekoor Parochie Wonderbare Moeder. Pastoor Van Osch was destijds de parochieherder van Elshout. Het koor bestond uit hooguit 7 à 8 personen, dames en heren gemengd. De dirigent was Gerard van Hulten uit de Veilingstraat (van de hortensiakwekerij). Daar werd later gerepeteerd in de ruimte tussen het woonhuis en de schuur. Ook werd er menig feestje gevierd. De parochianen vonden het in eerste instantie wel spannend: leken die op huisbezoek kwamen en pastorale vragen stelden om een viering samen te stellen. Uiteindelijk waren nabestaanden later wel heel enthousiast. Het is goed te bedenken dat er destijds vrijwel evenveel avondwakes als uitvaarten waren. Dat is tegenwoordig dus helemaal anders. Afscheid van een tijdperk Nu 38 jaar verder is er toch wel heel wat veranderd. Er zijn eigenlijk geen avondwakes meer. Er zijn sowieso minder kerkelijke uitvaarten. En als mensen al kiezen voor een kerkelijke uitvaart, dan past een avondwake niet meer in het geheel. Vaak kiezen mensen voor een crematie. Daar kunnen ook persoonlijke dingen gedaan en gezegd worden. Dus de crematie is in die zin een beetje de vervanger geworden van de avondwake. De uitvaartverzorger is de eerste contactpersoon richting de nabestaanden. Hij stuurt de uitvaart en geeft advies. Een avondwake past daar eigenlijk niet meer in.
-10- Een andere belangrijke factor is de bezetting. Koorleden worden ouder en minder goed ter been. Ook zijn er nogal wat overlijdens geweest binnen het koor en er is nauwelijks of geen aanwas. Al met al niet zo’n erg rooskleurige situatie. Wel was er tot nu toe een goede dirigente, Mariëlle van der Sanden, dus aan de kwaliteit heeft het niet gelegen. Eerst was Joyce Blankers en later Gijs de Bonth als organist steun en toeverlaat. Maar ja, zoals aan alles, komt er een eind. Als één koor dat weet en het zich realiseert dan is dat wel het avondwakekoor dat juist zingt aan het einde van het leven. Motivatie en toekomst Hoe gaat het nu verder? De Allerzielenvieringen worden in ieder geval nu verzorgd door het uitvaartkoor. Maar zijn avondwakes überhaupt nog wel mogelijk in de parochie? Als het gaat om een avondwake kan het uitvaartkoor soelaas bieden. Er zijn immers minder kerkelijke uitvaarten en daarom zal het dan in die zeldzame gevallen wel mogelijk zijn dat het uitvaartkoor zowel zingt bij de avondwake als bij de uitvaart. In Elshout zingt trouwens nog steeds het dameskoor bij een uitvaart. Zij doen dat heel trouw. In die zin is een avondwake dus nog steeds mogelijk. Ondertussen beseft iedereen dat ook dit koor kwetsbaar is qua bezetting. De leeftijd speelt natuurlijk een grote rol. Toch kunnen we zeker zeggen dat het avondwakekoor in goede harmonie uit elkaar gaat met een slotviering in de meimaand te Elshout. Deze zal plaatsvinden op zondag 25 mei a.s. om 11.30 uur in de kerk van St. Jan-Evangelist te Elshout. Noteer het alvast in uw agenda! Tot slot Het avondwakekoor heeft het altijd fijn gevonden om dienstbaar te zijn aan de overledenen en nabestaanden van onze parochiegemeenschap. Daarvoor zijn parochie en pastores hen dankbaar, voor vele jaren vrijwillige inzet... Redactie Parochiewijzer Parochiële begraafplaatsen: Mogelijkheden tot begraven en uitstrooien Onze parochie telt drie begraafplaatsen waarvan die in Drunen en Elshout de laatste jaren ingrijpend zijn gerenoveerd en vergroend. De kleine traditionele begraafplaats in Hedikhuizen is in zijn huidige vorm gehandhaafd en bestemd voor parochianen die een binding met het dorp of omgeving hebben.
-11- Begraafplaats Drunen: een groene omgeving voor het uitstrooien van crematie-as De voor traditionele begravingen gesloten begraafplaats aan de Schoolstraat in Drunen is na de ruiming van de graven zonder grafrechten of historische waarde ingrijpend veranderd. In 1974 is aan de Duinweg de gemeentelijke begraafplaats Duynhaeghe in gebruik genomen en zijn er aan de Schoolstraat geen nieuwe graven meer uitgegeven. Bijzetting in bestaande graven is tot 2005 mogelijk geweest, daarna is het kerkhof officieel gesloten verklaard. In de jaren daarna bleek het onderhoud van de begraafplaats problematisch door zaailingen van bomen en struiken die overal opschoten. Na het rooien hiervan ontstond een nogal kale grasvlakte. Die jaren werd ook het cremeren en uitstrooien van as populair en kwamen er vragen of dat niet op het oude kerkhof zou mogen. Deze beide zaken hebben geleid tot een initiatief tot herinrichting. Er is een ontwerp gemaakt met het aanwezige Kruis met de bestrate cirkel als middelpunt. Vanuit dit middelpunt zijn “wijkende” rijen bomen aangeplant die dan de lichtstralen benadrukken die ook in de Bijbelse teksten ter sprake komen. Het idee is dat een straal bestaat uit verschillende boomsoorten en -vormen, te beginnen met een smalle “zuilboom” en te eindigen met een grote “parkboom”. Iedere boomsoort komt in een gebogen lijn te staan, uitgaand van de cirkelvorm die het bestrate pleintje heeft bij het centrale kruis. De variëteit in boomsoorten en -vormen staat ook voor diversiteit van de mensheid. Omdat er nu ruimte is ontstaan door ruiming van grafmonumenten is dit plan de afgelopen maanden verder uitgebreid en zijn er al meer dan 70 bomen geplant. Hierdoor ontstaat een parkachtige omgeving waarin onze parochianen de as van een geliefde mogen uitstrooien bij de stam van een van de bomen. Hierbij mag een herinneringsteken worden geplaatst van natuursteen, een zwerfsteen of iets dergelijks ter grootte van 20 bij 10 bij 10 centimeter. Dit herinneringsteken mag voorzien worden van een naamplaatje(10 bij 5 centimeter) of gravure met de voor- en achternaam van de overledene(n). De gegevens van de uitstrooiing worden via een akte vastgelegd. Begraafplaats achter de kerk van Sint-Jan Evangelist in Elshout Deze begraafplaats biedt alle mogelijkheden tot begraving van parochianen, zowel traditioneel, als in een urn en op een natuurlijke wijze. Op deze begraafplaats worden al sinds de bouw van kerk in 1878 parochianen begraven en een deel van de grafmonumenten zijn ook funerair of cultureel erfgoed. Het zijn graven vanaf het begin van de vorige eeuw van bijvoorbeeld burgemeesters van Elshout, weldoeners van de kerk die veel hebben bijgedragen aan de bouw destijds en voormalige pastoors van de parochie in de calvarieberg.
-12- Maar ook jongere graven zoals van gerepatrieerde KNIL-militairen die in Elshout werden opgevangen in een oud klooster en bijzondere graven die uniek of zeldzaam karakter hebben. Deze zorgen voor een rustieke sfeer op het kerkhof, wat nog versterkt gaat worden door nieuwe aanplant van groen. Prominent steekt ook de calvarieberg boven het kerkhof uit, de centrale plaats bij begrafenissen. De afgelopen periode zijn de beelden van de calvarieberg gerestaureerd en zijn ook alle looppaden op het kerkhof vervangen (zie foto). Ook hier wil de parochie een sfeervolle rustieke omgeving creëren om te gedenken en te herdenken. Door een aantal vrijwilligers wordt het kerkhof keurig onderhouden en er vinden regelmatig begrafenissen plaats. Na een crematie biedt de begraafplaats een mogelijkheid om de urn in een grafje te plaatsen. Deze urnenbegraafplaats is een apart gedeelte van het kerkhof waar urnen in urnenkeldertjes zijn ingegraven. Het urnenkeldertje, met plaats voor meerdere asbussen, wordt afgedekt door een grafsteen van 50 bij 50 cm die door de nabestaanden wordt geplaatst. Dit deel is in het jaar 2000 aangelegd en geeft parochianen toch een plaats om de gecremeerde overledene te herdenken. Begraving van een urn vindt soms een lange tijd na de crematie plaats om toch een plekje te geven aan een dierbare. De urnenbegraafplaats heeft een hierbij passende beplanting. Bijzetting van urnen in een bestaand graf, van ouders, grootouders of familieleden is ook een mogelijkheid die ons parochiekerkhof biedt en heel incidenteel wordt toestemming verleend om as uit te strooien rond een bestaand graf. Natuurlijk begraven in de parochie Het nieuwe natuurlijke gedeelte van de Elshoutse begraafplaats is een alternatief voor natuurbegraven, maar dan in de directe omgeving. Niet in een natuurgebied maar in de eigen parochie. De regels voor begraving zijn gelijk aan natuurbegraving: er mag alleen gebruik gemaakt worden van afbreekbare materialen, een ongelakte zachthouten kist, een rieten mand of in een lijkwade op een opbaarplank. Na het sluiten van het graf ontstaat er een grafheuveltje waar de parochie een houten plaquette op plaatst met daarop de naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene. Op de natuurlijke begraafplaats geldt de regel: ‘Het zichzelf teruggeven aan de natuur’. Het is ook een oplossing voor parochianen die wel begraven willen worden maar de kinderen of andere nabestaanden niet willen belasten met de zorg voor een graf met monument en de latere vraag om wel of niet het grafrecht te verlengen. De grafrust is minimaal 30 jaar, de plaats van begraven is onderhoudsvrij en er vindt geen ruiming plaats.
-13- Voor de beplanting van het natuurlijke deel van de begraafplaats is een plan opgesteld wat rond deze tijd moet zijn uitgevoerd. Gedenken en herdenken Parochie Wonderbare Moeder vergroent haar begraafplaatsen met als doel er een parkachtige omgeving te vormen, die uitnodigt om in alle rust een bezoek te brengen aan een overleden dierbare. Niet meer op een kaal kerkhof, maar in een prettige omgeving om troost of steun te vinden. Op vele plaatsen worden gedenktekens opgericht, na een dodelijk ongeval of om een oude en vergeten historische gebeurtenis in herinnering te brengen. Dit doel hebben wij ook met onze begraafplaatsen: niet vergeten maar herinneren en dat in een passende groene omgeving. Mensen die je dierbaar zijn verdienen het om herinnerd te worden. Jan Brok De gerestaureerde calvarieberg op het kerkhof van Elshout RK Begraafplaats Drunen: Wijziging beheer administratie Met ingang van 1 maart heeft Johan van Arendonk na ruim 42 jaar het beheer van de administratie van de RK Begraafplaats Drunen aan de Schoolstraat overgedragen aan het parochiebestuur. Johan blijft wel actief bij het onderhoud van de begraafplaats en bij het aanplanten van nieuwe gedenkbomen. Van april tot en met november is er op twee dinsdagen per maand van 9.00 tot 10.30 uur een schoffelploeg actief om de begraafplaats onkruidvrij te houden. Het werk wordt elke keer gezellig afgesloten met koffie natuurlijk. De schoffelploeg kan nog nieuwe leden gebruiken! Geïnteresseerd? Neem dan contact op met het secretariaat van de parochie.
-14- Vragen? Heeft u vragen over grafrechten, of over het uitstrooien van as van overledenen bij een boom, stuur dan een e-mail naar begraafplaatsdrunen@ wonderbaremoeder.nl of neem contact op met het parochiesecretariaat. Ouderenreis St. Catharina te Heusden Zoals ieder jaar, is er ook dit jaar weer een uitstapje voor de ouderen van de parochiekernen Heusden, Herpt en Hedikhuizen, en wel op woensdag 13 augustus 2025. We gaan er ook dit jaar weer een gezellige dag van maken! Waar we heen gaan blijft nog een verrassing, maar zoals ieder jaar zal het een goed verzorgde reis worden. Er is plaats voor 60 personen. Als dat maximale aantal deelnemers bereikt is, komt u op de reservelijst te staan. Aanmelden Vul de antwoordstrook in en geef deze voor 1 juli af bij: Francien van Hooft of Reg Timmermans H.J. van Brabantstraat 20 Hazepad 26 5256 EM Heusden 5156 CW Oudheusden tel. 06 - 21 37 02 51 tel. 06 - 49 93 60 57 Kosten deelname Er wordt een bijdrage van € 30,00 gevraagd, graag bij opgave te voldoen. We hopen op een goede opkomst! Werkgroep Ouderenreis JA, ik ga mee met de Ouderenreis St. Catharina Heusden! Naam: _________________________________________ Adres: _________________________________________ Woonplaats: _________________________________________ Telefoonnummer: _________________________________________ Ik betaal hierbij mijn bijdrage van € 30,-.
-15- Update van de stand van zaken: Bouw Clarakapel Drunen start binnenkort! Vanwege de plannen van de gemeente Heusden om het Raadhuisplein in Drunen te vergroenen, moest de werkgroep Clarakapel de positionering van de kapel wat wijzigen: deze wordt een kwartslag gedraaid waardoor de ingang aan de kant van het kerkplein komt. Deze maand start Toon van Mook de bouw ervan - in zijn eigen tuin in Elshout - met hulp van Drunenaar Jos Geelen. Behalve giften van parochianen zijn inmiddels ook al bijdragen uit het bedrijfsleven binnengekomen, onder meer materialen die ter beschikking gesteld worden aan de bouwers. Opening en inzegening Het is de bedoeling dat de H. Clarakapel wordt ingezegend op zaterdag 4 oktober 2025. Zet die dag alvast in uw agenda, we blijven u via het maandelijks parochieblad Flitsen informeren over de voortgang van de kapel. Het wordt een bijzondere en feestelijke dag! Uw steun is nog hard nodig! Maak uw gift over op bankrekeningnummer NL 74 RABO 0380 9408 09 onder vermelding van ‘realisatie Clarakapel’. Hartelijk dank! Of gebruik deze QR-code om in de betaalomgeving te komen van de Rabobank: … en inmiddels, in Heusden-Vesting: Stiltecentrum ‘getooid’ met sierelement Het dak van de Mariakapel van de voormalige katholieke Catharinakerk in Heusden (ook bekend als het stiltecentrum) is sinds kort voorzien van een prachtig sierelement. De bewoners van het nieuwe appartementencomplex zijn erg te spreken over de verfraaiing van hun uitzicht op de kapel en er wordt zelfs beweerd, dat daardoor de waarde van hun huizen sterk is verhoogd Reden genoeg om zelf eens een kijkje te gaan nemen!
-16- Mariagedachte: PAASLICHT We hopen dat er eens licht zal zijn, dat straalt uit onze ogen, zodat wij elkaar kunnen zien, puur zoals we geschapen zijn. We hopen dat er eens licht zal zijn, dat straalt uit onze harten en waar dan plaats zal zijn voor velen, die nu nog geen plaats hebben in deze wereld. We hopen dat er eens licht zal stralen over onze gedachten, dat ons tot nadenken zal aanzetten, waardoor besluiten rechtvaardig zullen zijn. We hopen dat er eens licht zal zijn, dat door onze huizen zal schijnen, waardoor vriendschap en gastvrijheid een vanzelfsprekendheid worden. We hopen dat het licht eens op onze weg zal schijnen, zodat wij van ons leven geen doolhof zullen maken. We hopen dat het licht dat op Paasmorgen straalt, ons de weg blijft wijzen tot in de verste uithoek toe. Namens de Werkgroep Mariabedevaart Een dag niet gelachen... Jozef van Arimathea, een steenrijke Farizeeër en -in het geheim- een volgeling van Jezus, ging na de kruisiging naar Pilatus en vroeg daar om het lichaam van Jezus. Jozef wilde Jezus laten neerleggen in het graf, dat hij voor zichzelf had laten maken in de rotsen. En zo geschiedde. Later vroegen de vrienden van Jozef, waarom hij toch in ’s hemelsnaam dat prachtige, kostbare, met de hand uitgehouwen graf zómaar had afgestaan aan Jezus. “Geen enkel probleem toch?” antwoordde Jozef laconiek, “hij had het toch maar voor een weekendje nodig!” Pastor Babu
-17-
-18-
-19-
-20-
-21- Drunen – Elshout – Hedikhuizen – Herpt – Heusden Kerken: Sint-Lambertuskerk, Raadhuisplein 4, Drunen Sint-Jan Evangelist, Kerkstraat 37, Elshout Pastoraal team: Pastoor Jos Verbraeken (waarnemend pastoor) Pastor Babu Diaken Albert Soeterboek Secretariaat: Esther Romeijn- van der Lee Raadhuisplein 2, 5151 JH Drunen Dinsdag t/m vrijdag van 09.00 – 12.00 uur Telefoon : 0416 - 37 22 15 E-mail : parochie@wonderbaremoeder.nl Website: www.wonderbaremoeder.nl Bankrekeningen: NL05 RABO 0112 6040 64 Voor uw parochiebijdrage: NL52 RBRB 0660 6649 33 Eucharistie- / woord- en communievieringen: Actuele informatie over de vieringen vindt u op de website (www.wonderbaremoeder.nl) en in het Weekblad Heusden. Drunen: Zaterdag om 19.00 uur Zondag om 11.00 uur Maandag om 18.30 uur: Uur van stilte en gebed Woensdag om 14.30 uur (Zorgcentrum Zandley) Donderdag om 19.00 uur (18.30 uur rozenhoedje)*; Elshout: zondag om 09.30 uur * In de meimaand is de donderdagviering met rozenhoedje in Elshout in plaats van Drunen Heusden: zaterdag om 16.45 uur (Zorgcentrum St. Antonius) Misintenties: Voor de gehele parochie (Drunen, Elshout, Hedikhuizen, Herpt en Heusden) kunt u misintenties opgeven bij de pastorie: • telefonisch: bel 0416-37 22 15, • via een e-mail naar parochie@wonderbaremoeder.nl, of • via de speciale button ‘vieringen en intenties’ op onze website.
-22- Bestuur: Voorzitter: Pastoor Jos Verbraeken (waarnemend pastoor) Secretaris: Jan Timmermans Penningmeester: Jeroen van Engelen Leden: Hermien Dautzenberg Piet Jonkers Anne-Marie Rombouts-Buijs Marie Bernadette Stevens-Ligtenberg Pastoraatsgroep: Pastor Babu Diaken Albert Soeterboek Bert Kops Florence Kraamer Frits Rommers Annie van Roosmalen Reg Timmermans Redactie Parochiewijzer: Jan Brok Jan van Engelen Esther Romeijn Diaken Albert Soeterboek Marie Bernadette Stevens Tarieven per 1 januari 2025: Misintentie € 13,= Huwelijksviering € 450,= Huwelijksjubileum € 340,= Doop € 50,= Uitvaart € 570,= (*) Uitvaart van een kind € 170,= Crematie met priester/diaken € 295,= Absoute op begraafplaats € 190,= (*) inclusief absoute en avondwake, indien in dezelfde plaats. Avondwake kan alleen als er ook een kerkelijke uitvaart (begrafenis/ crematie) is via de parochie. Een avondwake is bij een uitvaart (begrafenis/ crematie) inbegrepen. Reiskosten naar begraafplaats/ crematorium te Vlijmen zijn inclusief; reiskosten naar elders in overleg. De redactie en het pastorale team wensen u …
-23-
www.wonderbaremoeder.nlRkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=