DNA Boek - Gemeente Eersel

DNA Boek Gemeente Eersel content

Kempisch wonen in een wereldregio. Dat is de slogan van de gemeente Eersel. Onze kernen vormen voor velen het toonbeeld van hoe landelijk en groen wonen in de Kempen er uit kan zien. Van oudsher zijn we al de woonlocatie van vele medewerkers van regionale bedrijven. We maken gebruik van de economische kansen die Brainport- en Kempensamenwerking, toerisme en verbeterde mobiliteit opleveren. Het leefbaar houden van de kernen staat voorop. Het gemeentebestuur van Eersel ziet verenigingen en andere samenwerkingsverbanden/initiatieven als één van de belangrijkste diepgewortelde ankers voor een betrokken en veilige samenleving. Dit alles moet bijdragen aan inwoners die content zijn met hun leven. Want daar doen we het voor! Wim Wouters Burgemeester Gemeente Eersel Kempisch wonen in een wereldregio

Wintelre ± 2021 inwoners, Eén van 8 zaligheden, Vliegveld, Agrarisch, Gallische mentaliteit, Hoge huizenprijzen, Geïsoleerd, Kerktoren, Druk verkeer, Grote families, Groot en Klein meer, Hotel 46, Veel steen, V.V Dees, Ver weg.

Wintelre Wintelre (oftewel Wintersel) behoort tot één van de 8 zaligheden. Het is inderdaad zalig wonen in deze lommerrijke kern van gemeente Eersel. De inwoners kennen elkaar zo’n beetje allemaal. Ze vormen een bijzonder hechte gemeenschap. Praktisch ieder weekend is er wel ergens in een buurt een tuinfeest. En een reden waarop mag worden gedronken. De Wintelrenaren “kunnen op hun fiets naar Eindhoven Airport rijden”. “De stilte van het dorp leunt tegen de dynamiek van de stad Eindhoven die voor de inwoners kansen en werkgelegenheid biedt”. Wintelre heeft een rijk verenigingsleven. Het nieuwe hotel dankt haar bestaan mede aan toeristen en passanten van all over the world. Zij brengen nieuw leven in de brouwerij. “ Ik kom uit Wintersel en mijn vrouw uit Vessem. Oei” Verenigingsleven, Geen kern, Recreëren in de Kempen, Actief; er lukt veel, Gemeenschap, Buurtverenigingen, Naar binnen gericht, Onbekend, Loyaal aan eigen winkels, D’n Hut, Klepbroeken, Achtergesteld, Altijd wel ergens feest, Boeren, Broeders en Bourgondiërs.

Vessem In 2014 werd gemeente Eersel uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar. Dat is niet zo vreemd: het gebied kent een overdaad aan natuurschoon. Vessem ligt net boven de “flessenhals” van de gemeentecontouren en vlak bij Veldhoven. Ten oosten en westen van Vessem liggen Kempische landschappen. Fietsers en wandelaars maken hier dankbaar gebruik van. Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem biedt bedevaartgangers bescherming en een plek om te overnachten op hun lange pelgrimages naar onder andere Santiago de Compostella. De inwoners van Vessem typeren zichzelf als bijzondere mensen. Het dorp ademt (innerlijke) rust uit. Vessem gunt plek aan jongeren en ouderen die samen een goed leven willen opbouwen. Waar vriendschap en saamhorigheid belangrijke waarden vormen. En het Kempische leven mag worden gevierd! Vessem ± 2149 inwoners, Heerlijkheid tussen de zaligheden, Beerze bier, ASML, Spekstruif, Kerk, Expats, Ondernemers, Elite, Diversiteit inwoners, Pinkstertoernooi, CDA stemmers, Geen jongeren woningen, Boerendorp, Dokter, Gesloten gemeenschap.

“ Haast je maar niet: het Brabants kwartiertje is nog niet voorbij” Mooi, Verenigingsleven, Actief, Carnaval, Gezellig, Boeren, Burgers en Buitenlui, Klein, Bijzondere mensen, Rustzoekers, Gildes, Gezinnen met kinderen, Pelgrimage, Bos, Degelijk, Sport, Individualistisch, Bezinning, Tolerant, Vertrouwd, Molen.

Knegsel Knegsel ligt letterlijk in de bossen. De Knegselnaren leven op grote percelen, in “bungalows in de bossen”, zoals dat in de volksmond heet. Het wat afgelegen wonen zorgt er wellicht voor dat de inwoners van Knegsel zich niet altijd gehoord voelen. Knegsel herbergt veel tevreden pensionado’s, maar heeft behoefte aan nieuw bloed. Jonge gezinnen met kinderen. Om die naar Knegsel te trekken zijn nieuwe, betaalbare woningen nodig. Het huidige aanbod woningen ligt in de hogere prijsklasse. Als de nood aan de man komt vormen de Knegselnaren één front. Dan zie je de kracht van een saamhorige gemeenschap. Energie en creativiteit uit zich in de semi-professionele theatergezelschappen die Knegsel rijk is. Theater ‘t Ros biedt een onverwacht mooi podium. De Knegselnaren missen hun oude café, een plek om samen te komen. Waar zij kunnen kennis maken met de nieuwkomers in hun dorp: expats uit de Brainport. Knegsel ± 1393 inwoners, Eén van de 8 zaligheden, Klein, Gemoedelijk, Café Restaurant De Kempen, Groots in toneel en muziek, Mooie natuur, Trekt naar Veldhoven, Biologische boer, Vriendschappen voor het leven, Geen bereik GSM.

“ Bijna niemand heeft hier achterburen” Dorps, Mooie natuur, Jeugdorkest, Kinderen groeien vrij op, Geen café, E3 strand, Langs 6 paden het bos in, Iedereen heeft veel voor elkaar over, Fijne buren, Sociaal, Doorsnee, Forenzendorp, Boeren, Burgers & Bungalows, Friettent.

Steensel Steensel ligt aan het “Spindelpad”, in het verleden een belangrijke handelsroute die van Luik naar Den Bosch liep. Tijdens de aanleg van de Eindhovenseweg in de jaren zestig verdeelde de “betonweg” Steensel in tweeën. Een, in overleg met de inwoners grootscheepse herinrichting, zal die verdeeldheid weg gaan nemen. Steensel kent twee in het oog springende symbolen: de heilige (martelares) Lucia en de Stinselse Pier. Blader de vele verhalen er maar op na. Steenselnaren zijn trots op hun geuzennaam “pier”. Een Steenselnaar is intelligent, standvastig, open en sociaal betrokken. De inwoners zijn door de eeuwen heen gewend om vreemden te ontmoeten. Steensel biedt gezinnen met kinderen “uit Eindhoven” de voordelen van het dorpsleven. Natuur, ruimte, wandelpaden, zorgboerderijen, vrije kavels met laagbouw. Het veilige en kleinschalige dorpsmilieu vormt voor jonge (expats) gezinnen uit Brainport Eindhoven een verademing. Steensel ± 1467 inwoners, Eén van de 8 zaligheden, Betonweg verdeelt Steensel in noord en zuid, Goede busverbinding, Gespleten dorp, Lintdorp, Geen kern; voorzieningen in Eersel, De E3 heeft ons afgesneden van Knegsel, Veldhoven nadert Steensel.

“ Een Stinselnaar wacht niet lijdzaam af maar begint gewoon” Kermis, Scouting, Buurthuis NIKS, (Carnaval) Verenigingen, Prettige inwoners, Fietsen in de omgeving, Actieve bewoners, Golfbaan, Minder jongeren, Keukentafel, Groentenman aan de deur, Historische grafheuvels, Fijnmetaal, Geen boeren meer.

“ Alleen collectanten bellen aan de voordeur: de rest komt achterom” Duizel ± 2011 inwoners, Eén van de 8 zaligheden, Kapel, Wielerronde, Landgoed Wim, (van der Leegte) Oorsprong Kleine Beerze, Buitenwijk Eersel, Kerkdorp, Sigarenindustrie, Kempische werkmentaliteit, Overlast vliegtuigen.

Klein maar fijn, Vergeten dorp, Stil, Daar rijd je langs, Knus, Hechte grijze gemeenschap, Verenigingsleven, Uit eten, Ons kent ons, Veilig, Thuis, Gewoon doen, Gul, Durf, Scouting, De aard verandert niet: wel het gevoel, Veel gebouwd, veel jongeren. Duizel De Kempenaar moest vroeger hard werken voor weinig geld. Hij klaagde echter niet, was tevreden met het weinige wat men had en nam het leven zoals het kwam. Heden ten dage geniet men in gemeente Eersel van al de goede dingen des levens en is men uitermate “content”. De inwoners van Duizel hebben nog aandacht voor elkaar. En ze blijven vooral gewoon zichzelf. De opvallendste inwoner van Duizel heet hier nog gewoon “Wim”. Iedereen is hier gelijk en blijft “normaal doen”. Duizelnaren voelen zich sterk betrokken bij het wel en wee van hun dorp en hun vele verenigingen. Tijdens de jaarlijkse collecte wordt er, per hoofd van de bevolking gezien, enorm veel geld opgehaald. Ook dat typeert deze hechte gemeenschap.

Eersel Wie Eersel zegt denkt aan de Markt: een lang lint van drukbezochte terrassen in een Kempisch decor. Dit beschermde dorpsgezicht biedt volop kansen aan goede ondernemers. Naast de horeca vindt je in Eersel fraaie destination stores. Winkels die de moeite waard zijn om te bezoeken. Eersel ligt pal aan de E3, deze ontsluit de gehele gemeente. Zittend op de Markt zie je in de verte de vliegtuigen stijgen en landen. Brainport Eindhoven is overal voelbaar. De inwoners van Eersel mogen dan niet meer praktiserend geloven: de gebruiken zitten nog steeds in hun DNA. De jaarlijkse, goed bezochte bedevaart naar de kapel van Retie, is daar een voorbeeld van. De Eerselnaren (Kempenaren) zijn een beetje eigenzinnig. Er wordt hard gewerkt en wat minder gepraat. “Hier heur ik thuis, waar ik ook heen ga, hier heur ik thuis” is een tekenend lied. Eersel ± 10.448 inwoners, Eén van de 8 zaligheden, Goed bereikbaar, Markt, Terrassen, Scholen, Winkels, Sportclubs, Toerisme, Kleinschalig, Industrie, Actief, Brandweer, De E3 bracht Eersel welvaart, Stad in het klein, Centrum van de Kempen.

Dorp met menselijke maat, Voorzieningen, Bepalend, Groot, Vertrouwd, Andere mentaliteit dan kernen, Het gaat hier erg goed al is er ook armoede, Twee gezichten, Boeren en techneuten leven wel met elkaar, maar wonen niet naast elkaar. “ Als er iets op is halen we het even bij een collega horeca ondernemer. Wij werken allemaal goed samen”.

Gemeente Eersel mag zich verheugen in een opvallend hoog aantal “8 1/2 + ondernemers”. Of het nu gaat om wereldwijd opererende (fijn)metaalbedrijven, MKB bedrijven, ZZP’ers, horeca of toerisme. De Kempische ondernemers leggen de lat hoog. Naar eigen zeggen omdat ze “gewoon hun boerenverstand gebruiken en er vervolgens voor durven gaan”. De beste ideeën worden aan de keukentafel bedacht... Eersel beschikt over een slimme maakindustrie. Hun innovatieve denken wordt door het naburige Brainport Eindhoven hoog gewaardeerd. Kempische ondernemers zijn even innovatief als praktisch. Zij bedenken zelfs “oplossingen voor technische problemen die nog niet bestaan”. Globalisering leidt er toe dat steeds meer nationaliteiten zich in en rondom de gemeente Eersel vestigen. Brainport wil aantrekkelijk zijn voor expats. Jonge gezinnen zoeken een woonplek in veilige dorpen met een hoge sociale cohesie. Een “8 1/2 + omgeving” zijn maakt alle kernen van gemeente Eersel nog aantrekkelijker. Innovatief ondernemen in metropoolregio Eindhoven

“ Wij gebruiken gewoon ons boerenverstand” 8 1/2 + bedrijven metropoolregio Eindhoven o.a: ASML B&B Hof van Eersel Venco Campus VDL Recreatiepark TerSpegelt Scandinavian Tobacco Group Van den Hurk Kookwinkel Wilting Philips Oogenlust Renders Metaal Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze

De acht zaligheden: Wintersel Knegsel Steensel Duizel Eersel Reusel Hulsel Netersel Vijf van de acht zaligheden (selligheden) liggen in de gemeente Eersel. (Vessem is een heerlijkheid tussen de zaligheden)

“ De hemel keek vanaf boven naar beneden en dacht daar moet het zalig zijn om te wonen. En de hemel heeft altijd gelijk en dat blijkt want het is hier ook zalig om te wonen. Bijna de hemel op aarde” De Acht Zaligheden was volgens zeggen een spotnaam die Hollandse militairen gaven aan de plaatsen waar zij rond 1830 waren ingekwartierd. Hoe het ook zij: de Acht Zaligheden werd een geuzennaam. Gemeente Eersel herbergt volop 8 1/2 + bedrijven die de heerlijkste streekproducten maken getuige dit hedendaagse stilleven.

vrijwilligers verenigingsmensen Intelligente mensen ondernemers levensgenieters landbouwers verplegers doe-maar-gewoon-mensen behoudend en afstandelijk gildebroeders Kempische mensen sociale mensen statushouders import ontsnappers uit de stad Wintelre boeren, burgers en bungalows actieve mensen typische mensen werkmensen 2/3 in het dorp: 1/3 in het bos familiebanden vriendengroepen schoolkinderen (geen studenten) steeds minder boeren steeds meer ouderen expats forensen Knegsel boeren ondernemers expats bijzondere mensen technisch personeel wetenschappers buitenmensen levensgenieters zorgmedewerkers zeurkousen wagenbouwers ambtenaren import forensen autochtonen muzikaal toneelspelers sleutelfiguren die iedereen kennen Vessem ouderen boeren expats gemoedelijke mensen senioren/pensionado’s grote diversiteit aan mensen gemeenschapszin gezinnen autochtone inwoners arbeiders vrijwilligers ondernemers blanke Nederlanders met een hoog inkomen fietsers toeristen dorpse mensen steeds meer inwoners (t.g.v. ontsluiting E34) Duizel wandelaars/pelgrims boeren forensen autochtonen mensen die naar elkaar omkijken technisch personeel steeds minder boeren ondernemers gezelschapsmensen gezinnen met hardwerkende ouders generatie op generatie (blijvers) voetballers Steensel boeren autochtonen import forensen expats beter gesitueerden bourgondiërs technisch personeel grote katholieke families senioren/pensionado’s coniferenkwekers hard werkende mensen werklozen wars van arrogantie kleine protestantse gemeenschap vluchtelingen Eersel Mensen Tijdens interviews en workshop werd de vraag gesteld “wie wonen en werken in gemeente Eersel”. In de woordenwolken leest u een opsomming. De meest genoemde benamingen zijn groter gezet.

De Kempen Het leven is goed in het Kempische land. Toeristen waarderen De Kempen. De vijf gemeenten in de Brabantse Kempen hebben samen circa 2.5 miljoen overnachtingen. De toeristensector is goed voor ruim 4000 banen.

Kempisch wonen in een wereldregio De contente inwoner. Het gaat zowel economisch als persoonlijk goed met de inwoners van gemeente Eersel. Natuurlijk valt er binnen elke regio altijd wel iets te verbeteren. En dat gebeurt dan ook. De Kempische mens blijft niet afwachten maar pakt aan. De contente pensionado. Na het werkzame leven is het goed toeven in gemeente Eersel. De groei van het aantal 75-plussers zet hier de komende 10 jaar stevig door. Het voorzieningenniveau in de kernen is goed. Mede daarom zijn de (steeds ouder wordende) pensionado’s gehecht en honkvast. De contente wandelaar. Een gedeelte van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt door gemeente Eersel. Zowel wandelaars met een missie als recreanten vinden de weg naar de fraaie wandelroutes in het Kempische landschap. De contente mens. Vijf van de zes kernen die gemeente Eersel rijk is behoren tot de 8 zaligheden. De mensen wonen, werken en leven hun leven. Vaak zijn ze afstammelingen van Kempische voorouders. Hard werken en content zijn hoort bij hun grondhouding en imborst.

content De contente toerist. Het toerisme nam de afgelopen decennia in gemeente Eersel een flinke vaart. Gemeente Eersel is geliefd onder fietsers, wandelaars en recreanten. Die stellen wel steeds nieuwe eisen waar alle betrokken partijen op in kunnen (moeten) spelen. De contente expat. Brainport Eindhoven staat niet stil. Knappe koppen vanuit de hele wereld trekken naar Eindhoven. De jongeren onder hen zoeken een woning in de stad. Jonge gezinnen daarentegen willen vrijheid, veiligheid en scholing voor hun kinderen; een fijn leven leiden. Zij komen dan ook graag in gemeente Eersel wonen. De contente ondernemer. De Kempische ondernemer gaat voor minimaal een “acht en een half plus”. Gemeente Eersel beschikt over een opvallend groot aantal ondernemers die de lat telkens weer hoger leggen. Die ambitie maakt ze, lokaal en wereldwijd, zowel bekend als bemind. Het gaat goed met de mensen in gemeente Eersel

Een klein stukje geschiedenis Stukje geschiedenis. Het gebied van de toenmalige gemeente Eersel viel samen met dat van het voormalige statendorp, gelegen in het Kwartier van Kempenland. Eersel was vermoedelijk de oorspronkelijke hoofdplaats van het graafschap van de Kempen, dat in 1203 in handen kwam van de hertog van Brabant, die ter plaatse een burcht bouwde of handhaafde. Die burcht verdween al in de 13de eeuw. De toenmalige gemeente Eersel was in 1810 ontstaan door afscheiding van Duizel en Steensel. Per 1 januari 1923 werden Duizel en Steensel weer bij Eersel gevoegd. Per 1 januari 1997 ging die gemeente op in de nieuwe gemeente Eersel, die gevormd werd door samenvoeging van de voormalige gemeenten Eersel en Vessem, Wintelre en Knegsel. (bron: geschiedeniseersel.nl) De gemeentegebieden bóven en ónder de E3 zijn verbonden door een nauwe flessenhals. Wellicht dat de contouren van de gemeente Eersel dat gevoel onder de inwoners, “het boven of onder de E3 leven”, nog verder versterkt.

Krachtenvelden Elk gebied bezit krachten die door de inwoners en of buren worden gebruikt. Zo “leent” Eindhoven de natuur van gemeente Eersel; Knegsel leent op haar beurt het winkelcentrum van Veldhoven. Het aantal pijlen geeft de intentie aan.

Goudgeel Pantone 130 Ral 1006 Kinderkopgrijs Pantone 7539 Ral 7030 Zandbruin Pantone 7502 Ral 1014 Gilderood Pantone 7427 Ral 3011 Kleuren Wintelre: + blauwwit, hemelsblauw, bladgroen, alle schakeringen groen, klapzandgeel Waterblauw Pantone 7454 Ral 5024 Aspergewit Pantone 7499 Ral 1015 Rododendron Pantone 1805 Ral 3001 Paars Pantone 520 Ral 4008 Bosschuurbruin Pantone 478 Ral 8012 Kleuren Vessem: + frisgroen, watergroen, alle schakeringen groen, dekengroen, Vaesheimergroen, rietgeel, Brabantsgeel, hemelsblauw Hemelsblauw Pantone 7461 Ral 5015 Goudgeel Pantone 130 Ral 1006 Rododendron rood Pantone 1805 Ral 3001 Paars Pantone 520 Ral 4008 Kastanjebruin Pantone 181 Ral 3009 Kleuren Knegsel: + bladgroen, bosgroen, lentegroen, herfstgroen, Brabantsgeel, sfeerbruin Bordeauxrood Pantone 202 Ral 3011 Kleuren Steensel: + VV Steenselblauw, blauw-wit verenigingsleven, bladgroen, alle schakeringen groen, lentegroen, herfstgroen, korengeel Metaalgrijs Pantone 429 Ral 7040 Zwart Pantone Black 6C Ral 9005 Roest Pantone 1805 Ral 3001 Aardbeirood Pantone 485 Ral 3028 Kleuren Duizel: + kikkergroen, maisgeel, Dosko rood/geel, klinkerrood, rood van de daken, -rook van de openhaarden- kinderkopjesgrijs Fanfarebrons Pantone 8003 Ral 7048 Muisgrijs Pantone Cool Gray 8C Ral 7037 Maisgeel Pantone 7408 Ral 1004 Kinderkopgrijs Pantone 7539 Ral 7030 Kleuren Eersel: + bosgroen, sapgroen, boerengroen, okergeel, bourgondisch geel, transparant Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Waterblauw Pantone 7454 Ral 5024 Paars Pantone 520 Ral 4008 Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Goudgeel Pantone 130 Ral 1006 Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Heideblauw Pantone 653 Ral 5000 Klapzandgeel Pantone 7502 Ral 1000 Pierebruin Pantone 476 Ral 80171 Kempisch baksteen Pantone 484 Ral 3009 Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Sigarenbladbruin Pantone 4635 Ral 8024 Klapzandgeel Pantone 7502 Ral 1000 Heidepaars Pantone 520 Ral 4008 Aspergewit Pantone 7499 Ral 1015 Grasgroen Pantone 364 Ral 6010 Sapgroen Pantone 577 Ral 6019 Bruin koeien Pantone 7414 Ral 8023 Zilver Pantone 877 Ral 9006 Bladgroen Pantone 555 Ral 6001

Velours broek Texturen Knegsel Zilverzand Konijnenvel Jute Natuurlijk Saaie poetsdoek Boomschors Arctix fox Mos Texturen Eersel Ruwe diamant Kunststof ribbelkarton Doorleefd leer Grasveld Schuurpapier Kruimel structuur Gebladerte Lederzacht Kinderkopjes Parel Eikenboom Dennenboom Texturen Vessem Los klapzand Jute Kinderkopjes Vessems hout IJzer Kurk Aaibaar vacht Texturen Steensel Steen (solid as a rock) Zand Deurmat Steensels klapzand Beschermend, natuurlijk Rubber Texturen Duizel Kurk Kempische stijl Warm bad Spons Katoen Puimsteen Doorleefd leer Paardendeken Natuurlijk, zacht Texturen Wintelre Oud eikenhout Oneven bosvloer Mos Bos Klapzand Heide Tijdens interviews en workshops werd de vraag gesteld “welke kleuren en texturen vindt u passen bij uw woonkern”. Hierbij een (bont) overzicht.

Colofon In opdracht van de Gemeente Eersel Begeleiding Hanneke Molenaar Gepke van Bussel Onderzoekers: Jan Kooren Xander Koppelmans GemeenteDNA.nl Concept/teksten: Jan Kooren Xander Koppelmans Fotografie: Annemiek Hendriks Xander Koppelmans De Smaak! Chocolade & IJs, Eersel Scouting Steensel Musis Sacrum Bakel Stichting Hee Gaode Mee? Gemeente Eersel Wij willen alle deelnemers aan de workshops, de geïnterviewden, de inwoners, de ondernemers en de Gemeente Eersel bedanken voor hun openheid en input. Alleen dankzij hen kon dit DNA Boek tot stand komen. De onderzoekers. de contente mens

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=